6 minuten leestijd
Tips bij het verhuizen met kinderen
Een verhuizing is voor veel mensen een ingrijpende en emotionele gebeurtenis, die het leven zowel positief als negatief kan beïnvloeden. Het zorgt vaak voor extra stress omdat het een psychologische aanpassing vergt. Voor kinderen geldt dit zeker ook! Hoe kun jij ervoor zorgen dat kinderen zo min mogelijk stress ervaren bij een verhuizing? Wij zetten vijf tips op een rij.
Omgaan met emoties over de verhuizing
Als jij zelf enthousiast en positief bent over de verhuizing, zal jouw kind dit van je overnemen. Wees je ervan bewust dat als jij continu zucht of moppert over de verhuizing, jouw kind de indruk krijgt dat het iets vervelends is. Benoem daarom de voordelen en praat op een positieve manier over de verhuizing en het nieuwe huis, want dat werkt aanstekelijk.
Maak natuurlijk wel ruimte voor de verdrietige gevoelens of zorgen van jouw kind. Neem deze emoties serieus en probeer je kind gerust te stellen of te troosten. Benadruk dat jullie dit samen doen en dat jij het zult helpen als hij of zij het moeilijk heeft. Misschien heeft jouw kind in deze periode extra behoefte aan jouw nabijheid en knuffels; dit zal zeker gelden voor baby’s, die hun emoties vooral fysiek verwerken.
Bereid jouw kind voor
Maar doe dat vooral niet te vroeg! Jonge kinderen hebben nog geen goed tijdsbesef, dus als je het te ver van tevoren vertelt, kan het als een eeuwigheid voelen. Voor een peuter is een paar weken van tevoren ruim voldoende.
Voor de verhuizing van onze locatie aan het IJsbaanpad zijn wij twee weken van tevoren begonnen met rondleidingen voor ouders en kinderen. En een week voor de verhuizing hebben wij het onderwerp terug laten komen in onze activiteiten op de groepen. Wij hebben boekjes gelezen en kringgesprekken gevoerd over verhuizen.
Daarnaast hebben wij samen met de kinderen op elke groep een verhuisdoos ingepakt, die we op de eerste dag na de verhuizing gezamenlijk weer hebben uitgepakt.
Verander zo min mogelijk aan de inrichting
Bij een verhuizing verandert er al best veel voor een kind. Het nieuwe huis ziet er anders uit en ook de kleuren, geuren en geluiden kunnen vreemd aanvoelen. Daarom is het verstandig om meubels en speelgoed zoveel mogelijk hetzelfde te houden. Zo blijft er voor jouw kind iets herkenbaars, wat de nieuwe omgeving sneller vertrouwd maakt.
Zet bijvoorbeeld niet direct een nieuw bed neer in het nieuwe huis, maar laat je kind eerst in zijn oude, vertrouwde bed slapen. Misschien is het zelfs een goed idee om het beddengoed de eerste nacht niet te verschonen, zodat de geur nog een beetje hetzelfde is als voorheen.
Houdt vast aan de dagelijkse routine
In tijden van verandering krijgen kinderen veel nieuwe indrukken te verwerken, wat veel energie kost. Het is dan prettig voor hen als de dagelijkse routine onveranderd blijft. Deze voorspelbaarheid geeft houvast en zorgt ervoor dat kinderen zich niet extra hoeven aan te passen aan hun omgeving.
Plan daarom jouw verhuiswerkzaamheden zo dat zij passen binnen de vaste eet- en slaaptijden van jouw kind. Doe dit zeker al in de periode voorafgaand aan de verhuizing; zo creëer jij een stabiele basis voor de dagroutine en kun je daar ook na de verhuizing van profiteren.
Afscheid nemen
Om jouw kind bewust te maken van de verhuizing, is het belangrijk stil te staan bij het afscheid nemen van het oude huis. Organiseer een afscheidsfeestje of verzin een leuk afscheidsritueel in het oude huis. Jouw kind kan bijvoorbeeld een verhuisdoos of koffer inpakken met zijn eigen spulletjes.
Daarnaast kan het een tekening maken van het oude huis om in te lijsten en op te hangen in het nieuwe huis. Een fotoboekje is ook een mooie manier om de tijd in het oude huis af te sluiten. Dit boekje kan later troost bieden als jouw kind heimwee krijgt. Tot slot is het een goed idee om samen het huis letterlijk uit te zwaaien bij de laatste keer dat jouw kind daar is. Dit ritueel is herkenbaar en biedt vertrouwdheid.
Oudere kinderen
Bovenstaande tips helpen bij het soepel laten verlopen van een verhuizing met jonge kinderen. Bij kleuters en oudere kinderen zijn er echter extra aandachtspunten. Hoe ouder het kind, hoe groter de impact van de verhuizing, omdat zij beter begrijpen wat de gevolgen zijn.
Probeer jouw kind daarom meer regie te geven door het te betrekken bij de verhuizing. Misschien kan jouw kind meebeslissen over welke kamer het krijgt of over de inrichting daarvan? Of je kunt samen de buurt verkennen op zoek naar de leukste speeltuinen. Plan samen met jouw kind het afscheidsfeestje van school en zorg dat er aandacht is voor het wennen in de nieuwe klas en het leggen van nieuwe contacten.
Als jouw basisschoolkind zich betrokken voelt bij de verhuizing en er ruimte is voor minder positieve emoties, zal de overgang voor het hele gezin soepeler verlopen. Zo kun jij uitkijken naar een mooie nieuwe start in het nieuwe huis.