5 minuten leestijd
Wanneer kan mijn kindje zelfstandig zitten?
Een baby ontwikkelt zich in de eerste 18 maanden van het leven erg veel op motorisch gebied. Dit gaat van het nekje omhooghouden naar het omrollen op de grond, naar het kunnen tijgeren, het kunnen kruipen, het zelfstandig kunnen zitten, lopen en nog veel meer.
Het is begrijpelijk dat jij dit soort momenten als ouder erg belangrijk vindt tijdens de ontwikkeling van jouw kindje en dat jij wilt weten of dit wel allemaal goed gaat.
In dit artikel gaan wij dieper in op de veel gestelde vraag “wanneer kan mijn kindje zelfstandig zitten?”.
De standaard ontwikkeling
In de ontwikkeling van een kind zijn er normale mijlpalen te vinden, zoals het moment waarop het kindje gaat zitten of lopen. Echter, de praktijk leert ons dat deze mijlpalen niet altijd exact overeenkomen met de vastgestelde norm. Onthoud goed dat ieder kind een individu is die zich op een eigen tempo ontwikkelt en dat dit oké is. De standaardontwikkeling is een richtlijn en niet een maatstaaf.
Maar wanneer gaat een baby dan ongeveer zitten?
Ieder kind ontwikkelt zich dus op een eigen tempo. Toch is uit onderzoek gebleken dat de meeste kinderen om en nabij de acht maanden zelfstandig kunnen zitten. Als ouder hoef jij je geen zorgen te maken als jouw kindje op dat moment nog niet zelfstandig kan zitten. Onthoud dat acht maanden slechts een gemiddelde is en dat elk kind zijn of haar eigen tempo heeft om deze mijlpaal te bereiken.
Jouw baby helpen om te gaan zitten
Een baby oefent vaak al erg veel met in de zithouding terecht komen. Zo zie jij vaak dat kinderen zich proberen op te trekken aan allerlei voorwerpen om zich daarna te laten zakken tot zithouding. Ook proberen kinderen via de rug of buik te rollen naar de zithouding.
Jij zult merken dat er vaak ook al een grote interesse is bij kinderen rond de 8 maanden om te gaan zitten. Zij willen dan ook niet altijd maar op de grond liggen.
Jij kunt jouw baby dan ook stimuleren om in de zithouding te zitten. Als jij dit gaat doen is het belangrijk om te weten dat jij jouw kindje het beste niet kunt forceren om alleen in de zithouding te laten zitten. Het ruggetje en de spieren in de rug zijn daar namelijk nog niet sterk genoeg voor.
Probeer juist leuke oefeningen te doen die de spierkracht van jouw kindje vergroot. Deze oefeningen kunnen zijn:
- Samen met jouw kindje op de buik liggen en speelgoed proberen te pakken.
- Jouw kindje aan de vingers laten optrekken.
- Samen torens bouwen of puzzels maken. Ga samen met elkaar op de grond zitten. Daarmee vergroot jouw kleintje de spierkracht en het evenwicht. Jij bent er om jouw kleintje in balans te houden en in de gaten te houden.
- Samen voor de spiegel gaan zitten. Zo oefent jouw kleintje met de spierkracht en balans maar is het ook bezig met de zelfherkenning en mimiek.
De reis van de motorische ontwikkeling van jouw kindje is een prachtige en unieke ervaring, en met jouw liefdevolle begeleiding zal jouw kleintje zich stap voor stap ontwikkelen tot een zelfstandig individu. Geniet van elk moment en wees trots op elke vooruitgang die jouw kindje maakt, want elk stapje is een teken van groei, volharding en verwondering.